Κατασκήνωση θεραπευτικής εργασίας, 15-25 Ιουλίου

Το γκρουπ έχει κλείσει! ξεκινάμε

Θέλεις να βοηθήσεις ένα μη-κερδοσκοπικό, κοινοτικό εγχείρημα αυτάρκειας εν τη γενέσει του; Σε ενδιαφέρει να δεις πως στήνεται από την αρχή μια οικοκοινότητα και να συμβάλλεις ενεργά στην δημιουργία της; Αν ναι, σου έχουμε μια πρόταση για το καλοκαίρι.

Παρέα με πολύ αγαπημένους φίλους και συνοδοιπόρους από άλλες ομάδες και πρωτοβουλίες, βάζουμε μπροστά ένα κοινοτικό εγχείρημα αυτάρκειας, ένα κόμβο μετάβασης και αειφορίας, για την εφαρμοσμένη έρευνα πάνω στην οικολογία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αυτοθεραπεία και τις τέχνες.

Το πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός και η διαμόρφωση του κτήματος των 33 στρεμμάτων που θα φιλοξενήσει το εγχείρημα. Το κτήμα βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού στην Βλαχιά Ευβοίας και είναι κυριολεκτικά μια ζούγκλα βλάστησης. Η εργασία με την φύση, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο μέρος, έχει μια ιδιαίτερη θεραπευτική διάσταση και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διαλογισμού και περισυλλογής.

Στόχος της κατασκήνωσης είναι να διανοίξουμε μονοπάτια, να ξεχορταριάσουμε και να καθαρίσουμε τις πεζούλες, να καθορίσουμε ζώνες και να διαμορφώσουμε τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις υποδομές. Θα φτιάξουμε επίσης μια οργανική “ξηρή” τουαλέτα, μια ντουζιέρα, χώρους κομποστοποίησης βιομάζας και αποθήκευσης ξυλείας για τον χειμώνα.

Για τον σκοπό αυτό αναζητούμε 12 αποφασισμένους εθελοντές, με διάθεση για έντονη χειρωνακτική εργασία και φυσική διαβίωση στο βουνό. Κάθε μέρα θα εργαζόμαστε τουλάχιστον 5-6 ώρες, θα έχουμε χρόνο για να γνωριστούμε και να παρουσιάσουμε το εγχείρημα, να συζητήσουμε διάφορες ιδέες για πρακτικές εφαρμογές, αλλά και να διασκεδάσουμε με μουσικές και μπάνιο σε υπέροχες παραλίες που βρίσκονται κοντά στο κτήμα.

Προσφέρουμε διαμονή σε σκηνή (δική σου), πρωινό (ψωμί, μαρμελάδες, φρούτα) και ένα χορτοφαγικό γεύμα την ημέρα (λαχανικά, ρύζι). Νερό για πλύσιμο θα υπάρχει διαθέσιμο αλλά με μέτρο, ενώ το πόσιμο θα το φέρνουμε από την πηγή κάθε 2 μέρες. Δεν προσφέρουμε ανέσεις καθώς το κτήμα είναι σε πρωτόλεια κατάσταση, προσφέρουμε όμως μια μοναδική εμπειρία φυσικής διαβίωσης για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, μια διαδικασία μη τυπικής βιωματικής εκπαίδευσης και προσωπικής ενδυνάμωσης, καθώς και την ικανοποίηση προσφοράς σε ένα κοινωφελή σκοπό.

Είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου σκηνή, υπνόσακο, καπέλο, κλειστά παπούτσια, άνετα ρούχα για την ημέρα και ζεστά για τη νύχτα, και ότι άλλο χρειαστείς για την διαμονή σου στο βουνό. Παρακαλούμε να φέρετε μόνο βιοδιασπώμενα και βιολογικά προϊόντα προσωπικής καθαριότητας, καθώς και επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη. Αν έχετε γάντια και εργαλεία (κλαδευτήρια, τσουγκράνες, τσάπες, κλπ) για κηπουρικές εργασίες παρακαλούμε φέρτε τα μαζί, όπως και μουσικά όργανα. Να έχετε υπόψη ότι στο κτήμα δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα, αλλά τυχόν επείγουσες ανάγκες των εθελοντών θα καλυφθούν από παρακείμενο κτήμα.

Advertisements

About esporas del sol transition hub

ESPORAS DEL SOL DEGROWTH, SUSTAINABILITY TRANSITION AND RESILIENCE COMMUNITY-HUB Self-Healing biotope ESPORAS DEL SOL will be a community- hub focused on applied research, experimentation and demonstration of ecological and social innovations, by utilizing best practices and experiences from the European Transition Town, Ecovillage and Degrowth Networks. ESPORAS DEL SOL will operate as a social non-profit cooperative with the purpose to research best practices, develop and apply a practical community- hub model, based on the principles of self-sufficiency, sustainability and resilience that could be transferred and applied in any European region. Initial research will be realized in three focus areas: social (deliberative decision making, ownership and collective rights management, financing and local economic alternatives, school of self sufficiency and sustainability); environmental (energy autonomy from renewable sources, agro-ecology, zero waste, natural housing); and political (degrowth, social ecology, local institutions and democracy, global partnerships and networks).

Posted on June 30, 2015. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s